Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Csitári Péter letölthető cikkei.

Asszíria hadjárata Arábia ellen, Rassam-cylinder, Assur-ban-apli prizmáinak összehasonlítása.

2021. február 16. - Tarnóczki József

Csitári Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte asszíriológus oklevelét 2018-ban,¹ jelenleg pedig ugyanennek az intézménynek a Történelemtudományi Doktori Iskolájában bővíti tudományos ismereteit, várhatóan 2022 augusztusáig.²

Fő kutatási területe az i. e. 2112-2004-ig uralkodó sumer III. Ur-i dinasztia és az i. e. 911-612-ig fennálló Újasszír Birodalom története, kultúrája és gazdasága.

Interneten található publikációi közül egyetlen letölthető írását sikerült fellelni, amely a „Közel, s Távol” című konferenciakötet kilencedik részében kapott helyet 2019-ben. A cikkhez a szokásos módon rövid ismertetőt is készítettem kedvcsinálóként:

Ezen a blogon eddig még nem igazán találkozhatott az olvasó olyan cikkel, ami az Újasszír Birodalom és Arábia összetűzéseivel foglalkozik, kivéve talán azt az egy publikációt, ami érintőlegesen említi a témát,- leginkább az asszír-babiloni és asszír-elámi harcokhoz kapcsolódóan.* Csitári Péter 2018-ban készült tanulmánya viszont kifejezetten egy olyan hadjáratra fókuszál, melyet a híres asszír uralkodó, Aššur-bān-apli (i. e. 668-631) indított arab törzsek ellen.

A szerző 6 különböző korabeli ékírásos forrás beszámolói alapján rekonstruálja az ide vonatkozó hadi eseményeket, melyek több mint 10 városra terjedtek ki Szíria, Transzjordánia és Jordánia területén. A cikkben az „A”, „B”, „C”, „D” és „K prizma” elnevezésű szöveges leletek mellett az ún. „Aššur levél” arabokkal kapcsolatos feljegyzéseit is megtalálhatjuk magyar nyelvre fordítva, táblázatba foglalva és kielemezve. Mivel mind a 6 szöveg ugyanazokról az eseményekről számol be, a szerző összevetette a bennük található eltéréseket és egyezőségeket is, biztosabb képet adva az i. e. 652 és 648 közé datálható történésekről.

A 16 oldalas cikk a következő linkre kattintva olvasható el:

»Csitári Péter: „Aššur-bān-apli arabok elleni hadjárata”. (Tanulmány megjelent: „Közel, s Távol” IX. Az Eötvös Collegium Orientalisztika Műhely éves konferenciájának előadásaiból 2018. Eötvös Collegium, Budapest, 2019, 23-38. oldal)

Pdf származási helye: http://honlap.eotvos.elte.hu/wp-content/uploads/2016/02/Kozel_s_Tavol_IX.pdf

*Az említett bejegyzés 2020. június 9-én készült, III. pontjánál pedig megtalálható az arab törzseket is érintő tanulmány: Vér Ádám letölthető cikkei / III. Vér Ádám: „A triumphus Asszíriában II. Az Assur-ban-apli Kr. e. 653. évi hadjáratait követő győzelmi ünnepségek”.

Aššur-bān-apli arabok ellen vívott csatáiról az alábbi könyvben, illetve fejezetben olvashatunk:

• Klengel, Horst (1985). „Assur-bán-apli asszír király harcai az arabok ellen”. In Horst Klengel: Nomádok az ókori Elő-Ázsiában. Gondolat, Budapest. pp. 97-101.

Az Újasszír Birodalom történetével kapcsolatban az alábbi cikkekben találhatóak további olvasmányok:

Árvai Tamás Kristóf letölthető cikkei

Berde Imre letölthető cikkei

Kalla Gábor letölthető cikkei

Vér Ádám letölthető cikkei

Rassam Prism of Ashurbanipal, 10-sided prism, Nineveh, 643 BCE.jpg

A képen az ún. „A prizma”, vagy közismertebb nevén „Rassam-cylinder” látható, melyet Aššur-bān-apli készíttetett i. e. 643-ban. A 13 különböző eseményről beszámoló ékírásos lelet jelenleg a British Museumban tekinthető meg.

A 10 oldalú prizma a következő fontos események leírását tartalmazza:

1. Beszámoló Aššur-bān-apli trónralépéséről

2. Első egyiptomi háború (Tirhakah/Taharko fáraó ellen)

3. Második egyiptomi háború (Urdamane/Tanutamun fáraó ellen)

4. Türosz városának meghódítása (I. Ba'al király halála)

5. Hadjárat Van (Urartu) királysága ellen

6. Hadjárat az elámi hadsereg ellen (Teumman király legyőzése)

7. Háború Samas-sum-ukín babiloni király ellen (testvérháború)

8. Első háború Ummanaldas elámi király ellen

9. Második háború Ummanaldas seregei ellen

10. Hadjárat Arábia ellen (Uate király legyőzése)

11. Ummanaldas elámi király elfogása

12. Istar-duri (III. Sarduri) urartui király behódolása Asszíriának

13. Szín-ahhé-eriba ninivei palotájának felújítása

 

A „Rassam-cylinderrel” kapcsolatos adatok forrása:

https://www.wikiwand.com/en/Rassam_cylinder

Kép származási helye:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rassam_cylinder

Fotót készítette:

Anthony Huan: https://www.flickr.com/photos/anthonyhuan/31947606038/

Jegyzetek:

¹ Asszíriológiai mesterdiplomához készített szakdolgozatának címe: Csitári Péter: A III. Ur-i dinasztia kori Girsu-i bírák prozopográfiai vizsgálata (http://www.assziriologia.hu/site/pageprocess.htm?id=746)

² Jelenlegi tanulmányaival kapcsolatban a következő linken találhatóak adatok: https://doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=HU&sz_ID=28962

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr4316428654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása