Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Berde Imre letölthető cikkei.

Újasszír Birodalom kontra Izrael és Júda.

2020. március 24. - Tarnóczki József

Berde Imre a Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi Főiskolán végezte történelmi irányú tanulmányait, illetve diplomáját is ezen tárgyból szerezte meg 2018-ban. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetemen folytat tanulmányokat történelem szakos mesterdiplomához, a Szent Pál Akadémián pedig teológus diplomájának megszerzése van folyamatban.

Fő érdeklődési területe a prófétai munkák elemzése, valamint az Újasszír Birodalom és annak ókori zsidósághoz fűződő viszonya.

Az interneten jelenleg két publikációját lelhetjük fel, melyekben hasznos térképek, illetve ábrák is találhatóak:

I. A híres asszír uralkodó, Szín-ahhé-eriba i. e. 701-ben foglalta el csapataival egy büntetőhadjárat során Júda mintegy 46 települését, majd Jeruzsálem városa felé vette útját. Az ezt követő események rengeteg kérdést vetnek fel a történészek számára, ugyanis sem az asszír uralkodó királyfelirataiból, sem a Biblia ide vonatkozó passzusából nem derül ki, hogy a több napos veszteglés után végül milyen célból hagyott fel a város ostromával. A Biblia ehhez kötődő szövegében ráadásul egy olyan esemény található meg, amelyet az asszír királyfeliratokon hiába is keresnénk, ez pedig Szín-ahhé-eriba egyik főhivatalnokának, az ún. rab saqénak a beszédéről számol be, amely a jeruzsálemi falak előtt hangzottak el:

»Berde Imre: Asszír királyi főhivatalnokok Jeruzsálem ostrománál i. e. 701-ben. (Cikk megjelent: Szolgatárs, 2016. 1. sz. 15-21. old.)

Pdf származási helye: http://epa.oszk.hu/03500/03556/00040/pdf/

II. A 2014-ben készített cikk képekkel kiegészítve vezeti le Asszíria fontosabb hadjáratait egészen az izraeli hatalom megszűnéséig:

»Berde Imre: Az Újasszír Birodalom expanziójának vázlata Samária bukásáig. (Cikk megjelent: Szolgatárs, 2014. 3-4. sz. 9-18. old.)

Pdf származási helye: http://epa.oszk.hu/03500/03556/00036/pdf/

A cikkek listája és a szerzővel kapcsolatos tanulmányi adatok a továbbiakban folyamatosan bővítve lesznek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr1315549066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása