Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Egyiptomi stílusban épített 3200 éves erődöt találtak Izraelben.

Régészeti hírek.

2020. szeptember 03. - Tarnóczki József

A Live Science tudományos portál 2020. szeptember 1-én megjelent cikkében közölte a hírt, miszerint az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) egy közel 3200 éves erődítmény romjait tárta fel Jeruzsálemtől 70 kilométerre délre.

A feltárt épület maradványáról készült légifelvétel. (kép származási helye: https://www.livescience.com/ancient-egyptian-philistine-fortress-discovered.html / a fotót készítette: Emil Elgam / IAA)

Az önkéntes fiatalok segítségével végzett feltáráson egy 18x18 méter alapterületű épület romjai kerültek felszínre. Az építmény mind a négy sarkában egy-egy őrtorony maradványait is beazonosították, valamint a bejárat előtt egy 3,3 tonna súlyú, tömör sziklából készült küszöb is előkerült. A kőtáblákkal kirakott belső udvarban egykor oszlopok magasodtak, illetve ugyanebből a térből az épület minden oldalára szobák is nyíltak. Az alábbi képen a létesítmény rekonstruált rajza látható, melyet az Izraeli Régiségügyi Hatóság munkatársa, Itamar Weissbein készített:

(Kép származási heye: https://www.livescience.com/ancient-egyptian-philistine-fortress-discovered.html / rajz készítője: Itamar Weissbein / IAA)

A helyiségekben százával találtak agyagedényeket, tálakat, kupákat és csészéket, melyeket a régészek véleménye szerint valószínűleg vallási szertartások alkalmával használhattak.

(Kép származási helye: https://www.livescience.com/ancient-egyptian-philistine-fortress-discovered.html / fotót készítette: Dafna Gazit / IAA)

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság két szakembere, Saar Ganor és Itamar Weissbein tájékoztatása szerint a "Galon erőd" elnevezésű katonai létesítmény az i. e. 12. század közepén épülhetett egy stratégiailag fontos, termelési tevékenységet végző térség védelmére. Az egyiptomi-kánaáni együttműködéssel épített erőd védelmi célokat szolgálhatott az ekkor még szétszóródva jelen lévő izraeliták és az egyesített filiszteus erők támadásai ellen, az erődítmény tornyai pedig a Júdeai-síkság útvonalára is megfelelő rálátást biztosíthattak.

A történészek által jelenleg elfogadott általános vélekedés szerint az egyiptomi fennhatóság az i. e. 13. század végén kezdte befolyását veszteni a kánaáni régióban, amikor Egyiptomot saját országában komoly támadások érték Líbia, illetve az Égei térségekből érkező ún. "tengeri népek" részéről. Az Egyiptom területéről kiszorított invazív népcsoportok egyikéhez tartoztak a már említett filiszteusok is, akik a levantei térség délnyugati felének tengerparti városaiban (Gáza, Askelón, Asdód, Ekron, Gath) telepedtek le. Az Egyiptom fennhatósága alól részben felszabadult kánaáni területek komolyabb védelem nélkül végül kiszolgáltatottá váltak mind a filiszteusok, mind pedig az izraelita támadókkal szemben.

 

Cikk forrása:

https://www.livescience.com/ancient-egyptian-philistine-fortress-discovered.html

Keretes íráshoz lásd:

Szakirodalom:

Eric H. Cline: 1177 B. C. Princeton University Press. 2015.

Kákosy László: Az ókori Egyiptom története és kultúrája. Osiris Kiadó KFT. 2005.

John Haralson Hayes - James Maxwell Miller: Az ókori Izrael és Júda története. PPKE-BTK. 2003.

Külső hivatkozások:

Tengeri népek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tengeri_n%C3%A9pek

Filiszteusok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Filiszteusok

Kánaániak: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1na%C3%A1n

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr9316188046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása