Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Video post: Az Akkád Birodalom bukása

2023. április 07. - Tarnóczki József

Az Akkád Birodalom (Kr. e. 2335–2195) hanyatlásáról tekinthetünk meg ismeretterjesztő filmet a Viasat History Ókori apokalipszis című sorozatában.

A történettudomány eddigi vizsgálatai alapjánt belső viszályok és a Zagrosz–hegységből érkező guti (kutu) törzsek támadása vetett véget Mezopotámiában az akkád uralom hatalmának. Ettől eltérően a Viasat History sorozatának negyedik része teljesen új szemszögből közelíti meg a témát és a bukás elsődleges kiváltó okait mutatja be. Az elmélet képviselői a történettudomány (azon belül is főleg a régészet), illetve a paleográfia eredményei mellett a természettudomány bevonásával nyújtanak lehetséges magyarázatot a birodalom összeomlására. Az új nézőpont kialakítására pedig elsődlegesen a Tell Brak és Tell Leilan térségében talált felfedezések vezették rá a kutatókat. A spoilerezés elkerűlése érdekében ennél többet nem is érdemes közölni az epizód tartalmáról.

Viasat History: Ókori apokalipszis 4. – Az Akkád Birodalom

 

A sorozat vetítésével kapcsolatos egyéb info a Viasat History magyarországi honlapján:

https://viasat-history.hu/?s=%C3%B3kori+apokalipszis

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr9618097230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása