Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Középkorinak cimkézett múzeumi tárgyról derült ki, hogy a világ egyik legrégebbi kardja.

Régészeti hírek.

2020. március 15. - Tarnóczki József

Olaszország egyik legkisebb méretű szigetén, a San Lazzaro degli Armenin csupán egyetlen épület található, amely egy 1717-ben épült örmény katolikus kolostor.

san_lazzaro_degli_armeni_venice_aerial_photo_2013.jpg

(Fotóhttp/www.atlasobscura.com)

Ezen intézmény múzeumában található az a kiállítási darab, melyet hibás kormeghatározás alapján ezidáig csak néhány száz esztendősnek véltek. A szóban forgó kardról újabb vizsgálatoknak köszönhetően bizonyosodott be, hogy Törökország keleti feléről származik, kora pedig megközelítőleg 5000 év.

A felfedezés Vittoria Dall' Armellinának, a Velencei Ca' Foscari Egyetem régész hallgatójának köszönhető, aki 2017 novemberében kikapcsolódásként tett látogatást a múzeumban. Pont ezalatt az időszak alatt írta diplomamunkáját a korai bronzkor társadalmáról, amikor megakadt a tekintete az egyik kiállítási darabon. A tárgy a középkorból származó kardként volt feltüntetve, az egyetemi hallgató azonban egy ókori anatóliai terület, Melid (Arslantepe) fémművességének a nyomait vélte felfedezni rajta.

 ka2cpacdflrejkrfksem87-650-80.jpg

(Fotó: © Ca' Foscari University of Venice/Andrea Avezzù)

A kolostor levéltárából kikeresett feljegyzés szerint a kardot 150 évvel ezelőtt, egy örmény gyűjtő küldte az intézmény egykori szerzetesének, Ghevond Alishannak. A feljegyzés arról is beszámolt, hogy eredetileg Törökország Kavak nevű városában találták.

A két év után közzétett laboratóriumi vizsgálatok végül megállapították, hogy az ominózus kard arzéntartalmú rézből készült, melyet leginkább a bronz elterjedése előtt használtak. Az elemzések eredményei szerint a tárgy anyagszerkezete és kialakítása megegyezik a korai bronzkor kelet-anatóliai kardjaival, kora pedig hozzávetőlegesen 5000 év.

Elena Rovának, a Velencei Ca' Foscari Egyetem régészének az elmondása szerint ebből az időszakból származnak az emberiség legrégebbi kardjai, konkrétan pedig az Észak-Kaukázus és Kelet-Anatólia területén jelentek meg az első darabok. Így a múzeumban fellelt példány akár a világ legrégebbi kardjainak egyike is lehet.

 

Cikk forrása: https://www.livescience.com/ancient-anatolian-sword-in-venetian-monastery.html

Bővebb információ és képanyag a San Lazzaro degli Armeni nevű szigetről, illetve a rajta elhelyezkedő kolostorról: https://www.atlasobscura.com/places/san-lazzaro-degli-armeni

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr5015519862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2020.03.16. 12:03:25

@nemorino:
...és hát a középkorban nem is ért volna sokat harcászati szempontból egy bronzkard.;)
...de ettől még gondolhatták azt, hogy egy középkori hamisítvány, vagy másolat...

_z_ 2020.03.16. 13:10:29

@nemorino: @konrada: Nekem is egyböl ez ugrott be… Bitos nagy szakertö kalagoizalhatta.

David Bowman 2020.03.16. 17:44:20

Erről első ránézésre megmondtam volna, hogy ha középkori, akkor hamisítvány. Amúgy kinek jutna eszébe bronzból egybe önteni egy kardot?

gigabursch 2020.03.16. 20:16:41

Így mindjárt más...

Tarnóczki József 2020.03.18. 21:35:55

Egy idevágó régebbi cikk Arslantepéről és a legrégebbi kardokról:
m.origo.hu/tudomany/20030326avilag.html
süti beállítások módosítása