Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Árvai Tamás Kristóf letölthető cikkei.

Az Újasszír Birodalom ideológiája és propaganda eszközei.

2020. szeptember 15. - Tarnóczki József

Árvai Tamás Kristóf (1978) a Pécsi Tudományegyetemen szerezte történelmi irányú diplomáját, ókortörténelemmel kapcsolatos doktori tanulmányai pedig ugyanezen intézmény Interdiszciplináris Doktori Iskolájához kötődnek.

Doktorandusz évei alatt készített publikációi főleg az Újasszír Birodalom ideológiájával és propagandikus tevékenységével foglalkoznak.

A szerző cikkei több különböző honlapról lettek kiválasztva, megtekintésükre és letöltésükre pedig a pirossal kiemelt címekre kattintva van lehetősége az olvasónak:

I. Az alábbi hét oldalas cikk II. Sarrukín (i. e. 722-705) asszír király 8. hadjáratával foglalkozik, melyet Urartu országa ellen vezetett. A bibliai Sargonként elhíresült uralkodó egy 430 soros, Assur istennek szánt feliratában örökítette meg Urartu feletti győzelmét, a 2010-ben készített elemzés pedig azokat a propagandikus elemeket fedi fel, melyek a királyfelirat irreális beszámolója mögött rejlenek:

»Árvai Tamás Kristóf: Az asszír Münchhausen báró kalandjai -
II. Sarrukín egy hadjárata az asszír propaganda szemszögéből. pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2010. 2. szám (9. évf.), 3-9. oldal)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2010-ix-evfolyam/2-szam

II. Milyen ideológia alapján démonizálta Asszíria az ellenséges népeket és milyen szempontok szerint állították össze a rájuk vonatkozó korabeli írásos rítusokat? Az asszírok által kialakított, idegenekkel kapcsolatos világképet és az ún. mágia-szövegek felépítését ismerteti az alábbi olvasmány:

»Árvai Tamás Kristóf: Asszíria határain túl. Az ellenség képe az újasszír királyfeliratokban. (Cikk megjelent: Terminus könyvek 1: Falak és választóvonalak a történelemben, A Nyíregyházi Főiskola Történettudományi és Filozófia Intézetének kiadása, Nyíregyháza, 2014, 15-32. oldal)

*Ugyanezen cikk tartalma "Asszíria mentális háborúja" címen is megtalálható a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának kiadványsorozatában (Kutatási Füzetek 19.): https://idi.btk.pte.hu/dokumentumok/kutatasifuzetek19.pdf

III. A szerző 25 oldalas elemzése azokat az információközlési módszereket mutatja be, melyek az Asszír Birodalom, azon belül is a királyok hatalmi státuszát szándékoztak kihangsúlyozni. A cikk rávilágít több asszír király győzelmi feliratának sémaszerűen közös elemeire is, melyek számbeli adatok, illetve ismétlődő kifejezések tekintetében mutatkoznak meg. A rendkívül tartalmas, terjedelmes cikk modern kori példákkal is szemlélteti az asszír propaganda pszichológiai technikáit:

»Árvai Tamás Kristóf: A redundancia információs funkciója az újasszír társadalomban. pdf (Cikk megjelent: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet, Világtörténet című folyóirat, 2014/1. 27-52. oldal)

Pdf származási helye: https://tti.btk.mta.hu/kiadvanyok/folyoiratok/vilagtortenet/125-kiadvanyok/folyoiratok/vilagtortenet-archiv/1380-vilagtortenet-2014-1

*A cikkek listája folyamatosan bővítve lesz.

Az Újasszír Birodalom történetéről és kultúrájáról az alábbi bejegyzésekben találhatóak további olvasmányok:

• Vér Ádám letölthető cikkei.

• Kalla Gábor letölthető cikkei.

• Berde Imre letölthető cikkei. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr9916200652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása