Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Kalla Gábor letölthető cikkei.

Ókori Mezopotámia, kultúra, vallás, történelem, régészet.

2020. május 12. - Tarnóczki József

Kalla Gábor (1959) régész, asszíriológus 1984-ben diplomázott történelemből az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol 1997-ben történelemtudományokból megszerezte a doktori fokozatot, illetve habilitációs képesítését is átvette 2010-ben. Oktatói pályafutását az ELTE BTK Ókortörténeti Tanszékén kezdte '94-ben, a későbbiekben pedig a Régészettudományi Intézet három tanszékén is oktatott:

- Ős- és Koratörténeti Régészeti Tanszék (egyetemi adjunktus, majd docens 1995-2004)

- Archaeometriai és Régészetmódszertani Tanszék (egyetemi docens 2004-2017)

- Őskori és Elő-Ázsiai Régészeti Tanszék (tanszékvezető, egyetemi docens 2017-től napjainkig)

1984-ben lett okleveles régész, azóta pedig számos ásatáson vett már részt, amelyek közül (1990-től) kiemelt figyelmet fordít a Szíriában található Tell Bi’a nevű településhalom bronz- és bizánckori rétegeinek feltárására. Másik fontos külföldi munkatevékenysége pedig az iraki Kurdisztánban lévő Grd-i Tle romtelepülés régészeti programjához kapcsolódik, melynek 2016-tól kezdődően ásatásvezetője.

Fő kutatási területe az ókori Elő-Ázsia régészeti módszertana, illetve ékírásos forrásainak társadalmi vonatkozású vizsgálata.

*(A fent szereplő adatokat a szaktudós nevére kattintva ellenőrizheti az olvasó.)

Kalla Gábor magyar nyelvű cikkei az Ókor, a Világtörténet, illetve a Magyar Régészet nevű folyóiratokban jelentek meg. Az alábbiakban az ókori Közel-Kelettel kapcsolatos írásait gyűjtöttem össze az érdeklődők számára, melyek közvetlenül letölthetőek a piros színnel kiemelt címekre kattintva

»Kalla Gábor: Mezopotámiai öltözködés.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat (2. évf.) 4. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2003-ii-evfolyam/4-szam

»Kalla Gábor: A lakoma szerepe az ókori Mezopotámiában.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2005. (4. évf.) 3. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2005-iv-evfolyam/3-szam

»Kalla Gábor: Házasság és házasságkötés az ókori Mezopotámiában.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2012. (11. évf.) 3. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2012-xi-evfolyam/3-szam-erotika 

»Kalla Gábor: Névadás és személyes vallásosság az ókori Mezopotámiában.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2006. (5. évf.) 3-4. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2006-v-evfolyam/3-4-szam

»Kalla Gábor: Az információtárolás és -átadás korai technikái Mezopotámiában. A számolókövektől az archaikus táblákig.pdf (Cikk megjelent: Világtörténet 1996/2)

Pdf származási helye: https://tti.btk.mta.hu/kiadvanyok/folyoiratok/vilagtortenet/125-kiadvanyok/folyoiratok/vilagtortenet-archiv/1068-vt-1996-2.html

Kalla Gábor alábbi cikke az egyik legátfogóbb rövid tanulmány az ókori Mezopotámia vallási világáról. Érdekes információkhoz juthatunk belőle a térség különböző népeinek vallási felfogásáról, vagy az egyes istennevek származásáról, integrálódásáról és kölcsönhatásáról is. Megtudhatjuk belőle pl. hogy miért nem tekinthető vallási alapúnak az asszírok templomrombolási szokása, de rávilágít arra is, hogy milyen teológiai felfogás volt az egyes városok istenszobrainak elhurcolása mögött. A cikk mindezeken kívül II. kyros perzsa király (i. e. 559–530) jó szándékúnak tekintett rendeleteiről is fellebbenti a fátylat, szemléltetve a mögöttük rejlő politikai/hatalmi érdekeket, illetve az asszír királyfeliratokból átemelt perzsa propagandaszövegeket is bemutatja. A 21 oldalas tanulmányban megjelenő fontosabb címkék: Adad, Dagan, Samas, Nabu, Inanna, Ishtar, Assur, Marduk, Babilon, Ninive, Nippur, Mári, Akitu ünnepségek, Agade, akkádok, amurruk, asszírok, elámiak, gutik, Enheduanna, Samsi-Adad, Assur-ah-iddina, Kyros-cilinder.

»Kalla Gábor: Léteztek-e vallási alapú konfliktusok Mezopotámia és a szomszédos népek között?pdf (Írás megjelent: Déri Balázs (szerk.) - Vér Ádám (szerk.): Religio(nes). A vallás és a vallások. ΑΓΙΟΝ Könyvek 3. kötet, 47. oldal)

Pdf származási helye: http://vallastudomany.elte.hu/content/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-3-%E2%80%93-religiones

»Kalla Gábor: Az asszír főváros és a királyi propaganda - Ninive példája.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2003.( 2. évf.) 1. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2003-ii-evfolyam/1-szam

»Kalla Gábor: Az asszír királyi propaganda II. – Szín-ahhé-eríba és kora.pdf (Cikk megjelent: Ókor folyóirat 2004. (3. évf.) 4. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2004-iii-evfolyam/4-szam

»Kalla Gábor: Babilón szent térségei (Cikk megjelent: Axis Vallástörténeti folyóirat, 2012, I. évfolyam, 1. szám, 9-50. oldal)

Letölthetőség: http://vallastortenet.hu/index.php/Axis/issue/view/2

»Kalla Gábor - Dezsó Tamás: Magyar ásatások iraki Kurdisztán hegyei között. Az ELTE BTK kutatásai Grd-i Tle lelőhelyén (Rania-síkság).pdf (Cikk megjelent: Magyar Régészet 2019. (8. évf.) 4. szám, 1–11. oldal)

Pdf származási helye: http://www.magyarregeszet.hu/?page_id=41&cat=107 

Bővebben az ELTE BTK ez irányú régészeti expedíciójáról: http://assziria.btk.elte.hu/?project=az-iraki-kurdisztani-grd-tle-asatasa

Az alábbi cikk az ókori Palmyra kultúrális és történelmi jelentőségét mutatja be, valamint vallási rendszeréről és templomainak építészeti jellegzetességeiről nyújt tartalmas ismereteket. A tanulmányban található fontosabb címkék: Bél-Marduk, Ba'al-samin, Enuma elis, Ma'azin törzs, politeista arab törzsek, párthusok, szaszanídák, Odaenathus, Zenóbia.

»Kalla Gábor: Ókori szent helyek pusztulása. A palmyrai templomok lerombolása. (Cikk megjelent: Vallástudományi Szemle 2015. 11/3-4, 133-147. oldal)

 

Végül pedig magyar nyelven megjelent népszerű könyve:

Kalla Gábor: Mezopotámiai uralkodók (Kossuth Kiadó, Budapest, 1993)

kalla.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr4015678566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása