Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Vaskorból származó szőlőprés került elő egy libanoni ásatáson.

Régészeti hírek.

2020. szeptember 18. - Tarnóczki József

Libanon ősi tengerparti városától, Sidontól 9 km-re délre fekszik Tell el-Burak, melynek ásatását 2001-ben kezdte meg a Tübingeni Egyetem és a Bejrúti Amerikai Egyetem régészcsapata. A feltárási munkálatok során eddig egy bronzkori palota, egy vaskorból származó föníciai település és egy középkorban épült Ottomán ház maradványai kerültek felszínre. A vaskori réteg legújabb felfedezéseiről a Sci-News tudományos hírportál közölt le cikket szeptember 16-án.

Az i. e. 8-4. századig fennálló föníciai romtelepülésen több korabeli raktárhelyiséget is találtak a régészek, melyek tartalmából arra következtetnek, hogy egykor ez a terület lehetett a sidoni körzet gazdasági központja. A legutóbb felfedezett helyiségek nagy mennyiségű törött amforával és kádakkal voltak tele, a település déli falánál pedig egy lejtőre épített, jó állapotban megmaradt szőlőprésre bukkantak.

image_8853_1e-tell-el-burak.jpg

Fotót készítette: Tell el-Burak Archaeological Project

Ahogy az a fenti képen is látható, a szőlőprés fő elemeit két medence alkotja. Az egyik egy lapos kőből álló 3,2 x 3,5 méter alapterületű taposómedence, melynek az oldalfalát terméskő tömbökből építették. Másik eleme pedig egy 2,5 x 1,95 méteres félkör alapú tartálymedence, ahová a szőlőből kipréselt lé csorgott le. A taposó- és a tartálymedence felületére ezen felül még mésszel és kerámiatörmelékkel kevert gipszréteg is rákerült. A Tübingeni Egyetem régésze, Dr. Adriano Orsingher szerint az így elkészült gipsz bevonat strapabíró és vízálló tulajdonságokkal rendelkezett, a maga korában pedig egyedülálló újításnak számíthatott. Ugyanezt a gipszkeverési módszert a későbbiekben a rómaiak is felhasználták építkezéseik során.

Szemléltetésként egy rekonstruált rajz, melyet a Tell el-Burak Archaeological Project munkatársa készített:

image_8853_2e-tell-el-burak.jpg

Rajzot készítette: O. Bruderer / Tell el-Burak Archaeological Project.

Dr. Adriano Orsingher kiemelte, hogy a Tell el-Burakban felfedezett üzemi mennyiségű amfora bizonyítékát szolgáltatja a föníciai bor külkereskedelmi felhasználására, a nemrég felfedezett építmény pedig az eddig talált legrégebbi szőlőprés a térségben.

Az utókor a leghíresebb ókori hajósnépként emlékezik a föníciaiakról, akik az egész Mediterrán térségben kereskedelmi telepeket hoztak létre, legismertebb kolóniájuk pedig a mai Tunézia területén megalapított Karthágó volt. Fönícia saját kereskedelmi termékei közül az egész Közel-Kelet és a Mediterráneum használta a bíborcsigából nyert festékanyagot, az üveget, az elefántcsont-faragványokat, vagy a bronzból készült kézműves tárgyakat. Az európai kultúra szempontjából a föníciai ábécé, illetve újításként alkalmazott saját írásuk a legjelentősebb, melyet a későbbiekben a görögök fejlesztettek betűírássá.

 

Cikk forrása:

http://www.sci-news.com/archaeology/phoenician-wine-press-08853.html

Egyéb adatok Tell el-Burak vaskori romtelepüléséről:

https://uni-tuebingen.de/en/faculties/protestant-theology/chairs-and-institutes/old-testament/institute-of-biblical-archaeology/research/tell-el-burak/results/iron-age/

Keretes íráshoz lásd:

Szakirodalom:

Stefano Giuntoli - Tatiana Pedrazzi: Föníciai és etruszk művészet - A művészet története 4. Corvina, Budapest, 2008, 384 oldal, ISBN: 9789631356892.

Külső hivatkozások:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6n%C3%ADcia

http://www.phoenician.org/index.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr9016204900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása