Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Elsőként nyílt meg a világ turistái számára Petra egykori testvérvárosa.

Régészeti hírek.

2020. november 27. - Tarnóczki József

A Smithsonian Magazine néhány nappal ezelőtti közleménye szerint a nyugati világ turistái számára eddig ismeretlen helyszín válik mostantól látogathatóvá. A szóban forgó szaúd-arábiai terület az egykori nabateus civilizáció lakhelye volt, ugyanúgy, ahogy a híres Petra nevű sziklaváros Jordániában. A petrai maradványoknál lényegesen jobb állapotban fennmaradt Hegra (Mada'in Saleh) több mint 100 db sziklába faragott sírépítményt tartalmaz, melyek római, görög, egyiptomi, valamint perzsa építészeti/ábrázolási jellegzetességeket viselnek magukon.

Madain Saleh (6731527141).jpg

Mada'in Saleh sziklavárosa. (Kép származási helye: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mad%C3%A1in_Sz%C3%A1lih#/media/F%C3%A1jl:Madain_Saleh_(6731527141).jpg, fotót készítette Sammy Six)

Az egykor lakóhelyiségként funkcionáló létesítményekben már az i. e. 5. század óta éltek különböző népek, a nabateusoktól származó legkorábbi hegrai leletek pedig az i. e. 1. századból valóak. A település nem csak a közelben lévő al-Ulai oázis vízkészlete miatt volt fontos karavánállomás, de a Petrát fenyegető római támadások esetén is menedéket nyújthatott a nabateusok számára.

hegra_16.jpg

Hegrai sziklaépület. (Kép származási helye: https://www.smithsonianmag.com. Fotót készítette: Royal Commission of AlUla)

A sziklasírok régészeti munkálataiban résztvevő David Graf professzor (University of Miami) beszámolója szerint eddig több mint 7000 nabateus feliratot találtak a helyszínen, amelyek közül jó néhányat már sikerült is megfejteni. A szövegek rengeteg család, illetve személynevet tartalmaznak és egy külön érdekességre is rávilágítanak. Graf véleménye szerint ugyanis a nabateusokat semmiképpen sem különálló etnikumként kell elképzelni, hanem hegritek, moábiták, szírek, zsidók és mindenféle más népekből álló kereskedők rétegeként.

madain-saleh-location.jpg

Mada'in Saleh térképen bejelölve. (Kép származási helye: https://matadornetwork.com/read/ancient-city-saudi-arabia-like-petra/)

A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman már 2016-ban előrevetítette Saudi Vision 2030 nevű programjának keretein belül egy idegenforgalmi/kereskedelmi központ létrehozásának tervét, mely Afrikát, Ázsiát és Európát kötné össze. Ennek a nagyszabású projektnek a keretein belül valósulna meg Hegra turizmusának a beindítása is, a helyszínre pedig már most buszjáratok szállítják a látogatókat a közeli reptérről.

A sziklába vájt nekropolisz megtekintése jelenleg 95 szaúdi riált, azaz 7600 forintot kóstál, melybe arab és angol nyelvű idegenvezetői program is tartozik, egybekötve a város történelmére vonatkozó előadással.

 

Cikk forrása: https://www.smithsonianmag.com/travel/hegra-ancient-city-saudi-arabia-untouched-for-millennia-makes-its-public-debut-180976361/

Nabateusokról lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nabateusok

Hegra (Mada'in Saleh) városáról lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mad%C3%A1in_Sz%C3%A1lih

 

*Mada'in Saleh sziklavárosát 2008-óta az UNESCO is felvette a kulturális világörökség listájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr8016304764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása