Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Vér Ádám letölthető cikkei.

Asszíriológia, Újasszír Birodalom, történelem, vallás.

2020. június 09. - Tarnóczki József

Vér Ádám (1979) asszíriológus történelemtudományokból szerezte doktoriját 2012-ben, azóta pedig egyetemi adjunktusként végzi oktatói tevékenységét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortudományi Intézetében, illetve annak Vallástudományi Tanszékén.

2006 óta az Ókor című folyóirat szerkesztője, 2011-től kezdve pedig társalapító és oktató-kutató tagja a Pécsi Tudományegyetem Ókori Gazdaságtörténeti Kutatócsoportjának.

Fő szakterülete az i. e. 10-7. századig fennálló Újasszír Birodalom története, melyet ékírásos források tudományos elemzésével vizsgál, szükség szerint összevetve azokat régészeti eredményekkel, bibliai beszámolókkal, illetve krónikás feljegyzésekkel.

*(A fent szereplő adatokat a szaktudós nevére kattintva ellenőrizheti az olvasó.)

Az alábbiakban Vér Ádám interneten található munkái közül szemezgethet az olvasó. A cikkek az Ókor folyóirat archívumából, illetve az ELTE Vallástudományi Központjának honlapjáról szabadon letölthetőek, ezért bátorkodtam közvetlen linkeket adni a pdf fájlokhoz:

I. A 2013-ban készült rövid elemzés főként azt vizsgálja, hogy milyen mértékben lehetett szerepe az asszír hatalom júdai jelenlétének Manassé (i. e. 686-642.) király politeista kultuszreformjában. Ezzel párhuzamba állítva keresi a választ arra a kérdésre is, hogy az előzőleg uralkodó Hizqiyya (i. e. 716–687.) asszírellenes politikája hatással volt-e a monoteista vallási szokások bevezetésére. A cikk bemutat ide vonatkozó bibliai szövegeket, valamint azokat elemző, egymástól eltérő szakvéleményeket is. Az ehhez köthető asszír feliratok tanulmányozása mellett pedig a szomszédos kánaánita kultuszok lehetséges hatásával is foglalkozik:

»Vér Ádám: Asszír hatás a jeruzsálemi Templom kultuszában?pdf (Tanulmány megjelent: Déri Balázs (szerk.), Vér Ádám (szerk.): Religio(nes). A vallás és a vallások. ΑΓΙΟΝ Könyvek 3, 69-76. oldal)

Pdf származási helye: http://vallastudomany.elte.hu/content/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-3-%E2%80%93-religiones

II. A következő cikk az asszír győzelmi rituálék két féle típusát mutatja be: a győztes ütközet helyszínén megrendezett diadalmenetet és a városba történő győzelmi bevonulást  A diadalmenettel kapcsolatban megismerkedhetünk egy rendhagyó hordozható építménnyel, a qersu-szentéllyel, az Assur-ban-apli (i. e. 668-631.) idejéből származó ún. Háború-rituálé felirata alapján pedig a szertartás lefolyásáról is kapunk magyar nyelvű szövegfordítást. A cikk győzelmi rítusokat ábrázoló palotadomborműveket is szemléltet, illetve a rajtuk látható jelenetek részletes magyarázatát is kifejti:

»Vér Ádám: A triumphus Asszíriában I.pdf (Tanulmány megjelent: Ókor folyóirat 2018. (17. évf.) 1. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2018-xvii-evfolyam-4/20181-szam

III. Milyen fontosabb előzményei voltak az Újasszír Birodalom és Elám között lezajló til-tuba-i csatának? Melyik égi esemény korabeli feljegyzése segítette a mai tudósokat a csata időpontjának pontos meghatározására? Hogyan ment végbe ez az ütközet Assur-ban-apli (i. e. 668-631.) palotadomborművének ábrázolása szerint? Mi lett a sorsa a vesztes oldalon álló elámi uralkodó (Teumman) levágott fejének és milyen büntetéssel sújtották a másik szövetkező államot, Gambulut? Végül pedig hogyan kapcsolódnak Assur-ban-apli győzelmi rituáléjának mozzanatai az arbélai Ishtár istennő alakjához? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Vér Ádám 2018-ban készült olvasmányos írásában:

»Vér Ádám: A triumphus Asszíriában II. Az Assur-ban-apli Kr. e. 653. évi hadjáratait követő győzelmi ünnepségek.pdf (Tanulmány megjelent: Ókor folyóirat 2018 (17. évf.) 3. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2018-xvii-evfolyam-4/20183-szam-propaganda-az-okorban

IV. A híres asszír király, Assur-ah-Iddina (i. e. 680-669) uralkodásának érdekes részleteibe nyújt bepillantást az alábbi tanulmány. Felemelkedésének rövid áttekintése mellett a cikkben számos korabeli felirat, dokumentum és levél fordítását olvashatjuk. Ezekből megtudhatjuk, hogy milyen valószínűsíthető betegségben szenvedett, miket tartalmaztak besúgóinak levelei, illetve hogyan szándékozott megelőzni az általa választott trónörökösök elleni összeesküvéseket:

»Vér Ádám: „Sok mágnását karddal ölte le Asszíriában”: Assur-ah-iddina utolsó évei.pdf (Tanulmány megjelent: Ókor folyóirat 2011. (10. évf.)  2. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2011-x-evfolyam/2-szam

V. Az asszírok által rendszeresen alkalmazott helyettes-király szerepéről, illetve az eredeti uralkodót érintő tisztító szertartások levezetéséről számol be az alábbi elemzés. A helyettes-király szertartásokat kilenc, az eredeti uralkodó tisztító rituáléját pedig négy darab, újasszír korból származó levél alapján is szemlélteti:

»Vér Ádám: Assur-ah-iddina „tisztátalansága”.pdf (Tanulmány megjelent: Kósa Gábor (szerk.), Vér Ádám (szerk.): AΓΙΟΝ Könyvek 4. Purum et immundum. Vallási képzetek tisztaságról és tisztátalanságról. 185-200. oldal)

Pdf fájl származási helye: http://vallastudomany.elte.hu/content/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-4-%E2%80%93-purum-et-immundum

VI. Ebből a 2012-ben megjelent cikkből kiderül többek között, hogy az asszírok számára milyen kereskedelmi előnyökkel járt a teve és a dromedár alkalmazásának a közel-keleti elterjedése az i. e. 9. században. Térképen tekinthetjük meg az Újasszír Birodalom idején létesített karavánutakat és kereskedelmi központokat. Ismertetést kapunk a zsákmányolt, illetve cserére szánt árucikkek fajtáiról és a leginkább elterjedt fizetőeszközről. Mindezeken kívül pedig a Mezopotámia és Irán között átjáróként funkcionáló, szűk völgyrendszerről is szerezhetünk némi információt:

»Vér Ádám: Távolsági kereskedelem az Újasszír Birodalomban.pdf (Tanulmány megjelent: Ókor folyóirat 2012. (11. évf.)  4. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2012-xi-evfolyam/4-szam

VII. A Zagrosz-hegységbeli asszír tartományok közigazgatási módszereit és a helyiekből kiválasztott területi vezetők (bél álik) szerepét vizsgálja az alábbi elemzés, mely uralkodók és helytartók ide vonatkozó levelezéseivel is foglalkozik:

»Vér Ádám: Média és az Újasszír Birodalom keleti expanziója.pdf (Tanulmány megjelent: Ókor folyóirat 2006. (5. évf.)  3-4. szám)

Pdf származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2006-v-evfolyam/3-4-szam

*A téma részletes tárgyalását lásd Vér Ádám: Az Újasszír Birodalom keleti tartományai c. könyvében.

VIII. Ez a 32 oldalas tanulmány Vér Ádámnak és az ókori közel-keleti történelem egy másik szakértőjének, Esztári Rékának a közös munkája. Több részegységből álló elemzésükben az ókori szíriai és mezopotámiai kultúrákban meghatározóan jelenlévő Ishtár istennő ellentmondásos indentitását vizsgálják. A cikkben főleg ez utóbbiból kiindulva adnak magyarázatot a kettős nemi szereppel rendelkező próféták mezopotámiai megjelenésére. A szokatlan jelenség bemutatására pedig sumer, óbabiloni és újasszír korból származó feliratok ehhez kapcsolódó közléseit is felvonultatják:

»Vér Ádám - Esztári Réka: Prófétizmus az Újasszír Birodalom korában I. Próféták, prófétanők és próféta-nők: "Kiket Ištar a népeknek félelmére férfiból nővé változtatott" (Tanulmány megjelent: Axis vallástörténeti folyóirat 2013. (2. évf.) 1. szám 7-32. oldal)

*A cikkek listája a továbbiakban folyamatosan bővítve lesz.

 

Magyar nyelven megjelent részletes munkája, mely az L'Harmattan Könyvkiadónál került nyomtatásba:

Vér Ádám: Az Újasszír Birodalom keleti tartományai (L'Harmattan Könyvkiadó Kft, Budapest, 2018)

vaauabkt.jpg

 

*A könyvhöz készült ismertető itt található, az asszírokhoz kapcsolódó egyéb cikkek pedig itt, itt, és itt olvashatóak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr8615736774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása