Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Tudatmódosítók hatása az ókori kelet ábrázolásművészetére.

2020. április 06. - Tarnóczki József

Diana L. Steinnek a londoni Birkbeck Egyetem régészeti szaktudósának 2018-ban érdekes tanulmánya jelent meg, mely az ókori Közel-Keleten használt pszichotróp növények és a különböző kultúrák ábrázolásművészete közötti összefüggésekre világít rá.

21-6.jpg

A képen a szíriai Munbaqában 1984-ben talált, akkád korszakból származó falfestmény látható. (kép származási helye: http://www.asor.org/anetoday/2014/07/psychedelics-and-the-ancient-near-east/)

Az Ókor című folyóirat 2018. április havi számában megjelent cikk Transzkaukázusból, Kelet-Anatóliából, Mezopotámiából és Szíriából származó, közel azonos mintázatú kerámia edények újszerű vizsgálatáról számol be. A rendhagyó analízis alapjait Thomas Dowson és David Lewis-Williams régészprofesszorok dolgozták ki az 1980-as évek végén, kísérletükben pedig paleolit kori barlangfestmények motívumait vizsgálták, a helyszínen fellelt növénymaradványok hallucinogén hatásának tükrében. 

2017-ben amerikai archeológusok a két tudós módszerei alapján végezték el az említett kerámia edényeken is az elemzést. Ennek során a rajtuk található ábrákat összevetették a hallucinatív transzállapot klinikailag feljegyzett három fázisával. Az első állapotszinten megjelenő geometrikus formák, a következő fázisban érzékelhető fényjelenségek, illetve a harmadik stádiumban felbukkanó ember és állat keverékéből álló lények megjelenésükben mind egyezőséget mutattak az edényeken szereplő ábrázolásokkal. A kutatásban résztvevő archeológus, Claudia Sagona észrevétele szerint a kerámiákon lévő motívumok egyértelműen beazonosíthatóak egyes gombafajták okozta pszichotróp "utazás" vizuális jelenségeivel.

A későbbiekben a Taurosz, illetve Zagrosz hegységhez közeli települések kerültek fókuszba és az onnét származó égetett zsírkő pecsétlők ábrázolásait is alaposan összevetették többféle növény hallucinatív jellegzetességeivel. Diana L. Stein ezzel kapcsolatban a következő megállapítást teszi a cikkben:

Érdekes, hogy a légyölő galóca kétspirálos szimbóluma, amely a kelet-anatóliai művészet egyik kiemelkedő motívuma, teljesen hiányzik az „Égetett zsírkő”-stílus ábrázolási repertoárjából. Ez annak a ténynek is betudható, hogy az előhegységek övezete már kívül fekszik a gomba természetes élőhelyén.

(Egyed Attila fordítása, Ókor folyóirat, 2018. 04.)

Az eredmények szerint a különböző pszichedelikus hatású növények területi eloszlása meglepő módon határozta meg az adott helyen talált festett alakzatok formavilágát. Szemléltetésként egy térképet is találunk a tudósnő cikkében, mely 16 féle pszichotróp növény ókori előfordulását jelöli világszerte. A bőséges mennyiségű ábrán és agyagtábla másolaton kívül, a cikk végén lévő jegyzet pedig további információkat nyújt az anatóliai, a szíriai, illetve a mezopotámiai kultúrák szokásairól.

Diana L. Stein cikke Egyed Attila fordításában jelent meg magyar nyelven az Ókor folyóirat 2018. áprilisi számában, teljes tartalma pedig szabadon letölthető pdf-ben az alábbi linkre kattintva:

>Diana L. Stein: A stimulánsok szerepe az ókori keleti társadalmakban. (Ókor folyóirat, 2018. 04., Módosult tudatok, 3-19. oldal)

Pdf fájl származási helye: http://okorportal.hu/folyoirat/archivum/2018-xvii-evfolyam-4/20184-szam-modosult-tudatok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr5415594008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása