Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Luvi nyelvű feliratot találtak Törökországban.

Régészeti hírek

2020. február 26. - Tarnóczki József

Luvi nyelvű vaskori feliratot azonosított a törökországi Türkmen-Karahöyük településén a Chicagói Egyetem Keleti Intézetének kutatócsoportja, mely egy régészeti projekt keretein belül tartózkodott a térségben.

A hieroglif írást tartalmazó nagy méretű kődarabot 2019 nyarán fedezte fel egy helyi lakos a település egyik csatornájában. Az említett régészcsapat értesülve a felfedezésről a leletet a helyi török múzeumba szállíttatta elemzésre, melynek eredményéről nemrég jelent meg hivatalos nyilatkozat.

James Osborne-nak a csoport vezető archeológusának jelentése szerint a luvi nyelven íródott szöveg az i.e. 8. század végén keletkezett, abban az időszakban, amikor a legendás Midas király is uralkodott a térség Phrygia (Phrügia) nevű országában. A felirat egy Hartapu nevezetű uralkodó Phrygiával szembeni győzelméről számol be, valamint egy eddig még be nem azonosított államról is említést tesz.

A Luvi az ókori Anatólia egyik legelterjedtebb nyelve volt, az egykori Hettita Birodalom területén is nagy számban találtak ilyen nyelvű írásos leleteket. A mostani felfedezés kifejezetten Hartapu neve miatt érdekes, akit az írásos források csak elvétve említenek, illetve az ismeretlen városállam beazonosítása szempontjából is nagy jelentőségű. Osborne egyébiránt a lelettel kapcsolatos további kutatásokra is tett utalást nyilatkozatában:  

This stele was a marvelous, incredibly lucky find - but it's just the beginning. 

Az alábbi képen a James Osborne által lefotózott kőtöredék látható:

Kép forrása: https://m.phys.org/news/2020-02-archaeologists-lost-city-conquered-kingdom.html#lightbox

 

Cikk forrása:

https://m.phys.org/news/2020-02-archaeologists-lost-city-conquered-kingdom.html

Magyar nyelvű hírforrás:

https://ng.hu/kultura/2020/02/25/okori-varosallamot-fedeztek-fel-torokorszagban/

Luviakhoz kapcsolódó cikkek:

>Simon Zsolt: Nomádok voltak-e a luvik?pdf

*(Megjelent: Ókor folyóirat, 2009. 8. sz. 15-20. oldal / a letölthető pdf származási helye: https://scholar.google.com/scholar?cites=13006280017372249886&as_sdt=2005&sciodt=0,5&hl=en)

>Simon Zsolt: Trója az anatóliai nyelvészet tükrében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr4715491682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása