Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Paluch Tibor letölthető cikkei.

Ismeretterjesztő cikkek a trójai kultúráról.

2020. február 27. - Tarnóczki József

Paluch Tibor a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének elismert szaktekintélye, illetve a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az ős- és ókor leleteire fókuszálva feltárásainak leggyakoribb helyszíne a Kárpát-Medence, valamint a Közel-Kelet és Közép-Ázsia.

A nemzetközileg is hírneves régésznek számos cikke jelent meg angol, illetve magyar nyelven, többek között a National Geographic című magazin magyarországi honlapján is. Interneten fellelhető írásai közül ebben a rovatban kizárólag az ókori Anatólia területén egykor fennálló Trója városával kapcsolatos cikkeit szeretném megismertetni az olvasókkal.

A kiválasztott írások a Móra Ferenc Múzeum Határtalan Régészet című színvonalas folyóiratában találhatóak, amelynek negyedévente megjelenő számait bármelyik újságárusnál beszerezhetjük. A folyóirat lapjai az Elektronikus Periodika Archívum oldalán megtalálhatóak szabadon hozzáférhető formában, ezekhez pedig közvetlen letöltési lehetősége van az olvasónak az alábbi címekre kattintva:

 

Paluch Tibor blogja, melyen naplószerűen, fényképekkel kiegészítve osztja meg afganisztáni tartózkodásának tapasztalatait:

https://regeszafganisztan.blog.hu/

Paluch Tibor eddig megjelent magyar nyelvű könyvei:

Paluch Tibor: Maroslele - Pana : Egy középső neolitikus lelőhely a kultúrák határvidékén (Móra Ferenc Múzeum, Szeged, 2011.)

Trogmayer Ottó, Koncz Margit, Paluch Tibor: Hétezer ​éves kerámiaművészet - Az újkőkor és a rézkor művészete” című hódmezővásárhelyi állandó régészeti kiállítás tárgyainak katalógusa. (Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely, 2005)

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr8915493150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása