Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Óperzsa pecsétnyomókat találtak a régészek Jeruzsálemben.

Régészeti hírek.

2020. július 04. - Tarnóczki József

A perzsa uralom korszakából származó, nagyjából 2500 éves pecsétnyomókat talált egy ásatáson az Izraeli Régiségügyi Hatóság és a Tel-Aviv Egyetem régészcsapata a jeruzsálemi óvárostól délre fekvő, Dávid városa nevű településen. A perzsa mintákat tartalmazó pecsétek jelentőségéről a Tel-Aviv Egyetem professzora, Yuval Gadot számolt be a Jerusalem Post nevű újságnak ez év július 1-én.

kobi_harati.jpg

A feltárások helyszínéről készült kép. (fotó: Kobi Harati)

A régészeti ásatásokat az egykori Givati parkoló helyén végezték, a pecsétlőket pedig néhány hónapja találták egy itt feltárt palota romjai közt, melyet eredetileg az i. e. 8. században építettek. Jeruzsálem elpusztításakor (i. e. 586.) a babiloni kháldok ezt az épületet is a földdel tették egyenlővé, a perzsa korszakban pedig a helyiek építették újjá.

Yuval Gadot beszámolója külön kitér egy 8 cm nagyságú pecsétre, melyet látszólag egy törött cserépdarabból készítettek, méretéből ítélve pedig áruk szállítására alkalmazott amforák lezárására használhatták.

nagyobb_meretu_pecset.jpg

Fénykép az említett pecsétnyomóról. (fotó: Shai Halevy/Izraeli Régiségügyi Hatóság)

Az ugyancsak itt talált pecsétnyomatos bulla pedig a szakértők szerint babiloni stílusjegyeket visel magán és egy széken ülő emberalak ábrája található rajta, mellyel szemközt Nabu és Marduk isteneket szimbolizáló oszlopok rajzolata vehető ki.

shai_halevi.jpg

A pecsétnyomatos bulla fényképe. (fotó: Shai Halevy/Izraeli Régiségügyi Hatóság)

Gadot véleménye szerint az árucikkek és levelek jelölésére használt pecsétek jelenléte szervezett perzsa adminisztrációra utal az érintett területen, ahová a zsidóság egy része a babiloni fogság után települt vissza. Mivel ebben a korszakban Jeruzsálem is a Perzsa Birodalom része volt, a tudósok számára nem jelent meglepetést a pecsétnyomók ottléte, a várható további leletek közül viszont fontosabb dokumentumok felbukkanására is számítanak.

A beszámoló tájékoztatást ad arról is, hogy a vizsgálatok következő lépése a pecsétlők petrográfiai elemzése lesz, melynek a segítségével megállapíthatják majd, hogy a tárgyak Jeruzsálemben, vagy esetleg egy másik térségben készültek-e. A leleteket érintő egyéb fejleményekről az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) honlapján szerezhetünk további értesüléseket, az alábbiakban pedig egy videó tekinthető meg a témával kapcsolatban:

  

Cikk forrása: https://www.jpost.com/israel-news/2500-year-old-city-of-david-seal-shows-jerusalem-status-in-persian-period-633291

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr6115980956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása