Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

Sumer korból származó áldozati helyre bukkantak Irakban.

Régészeti hírek.

2020. április 02. - Tarnóczki József

A Live Science tudományos hírportál március 30-án közölt cikke szerint sumerek által használt, 5000 éves áldozati vermet fedeztek fel Irak területén a British Museum szakemberei.

Az Irak déli részén található, Tello névre keresztelt körzetben az 1800-as évek vége óta végeznek ásatásokat, 1929-ben pedig itt tárták fel a világ legrégebben épült hídját:

 

2016-tól kezdődően a British Museum régészei is jelen vannak a térségben egy saját projekt keretein belül. A területen eredetileg az egyik legősibb sumer városállam, Girsu helyezkedett el, így a feltárásokat is Tello/Ancient Girsu Project néven hozták létre. Sebastien Reynek, a projekt igazgatójának a tájékoztatása szerint a nemrég felfedezett vermet az ún. koradinasztikus korban (i. e. 2950-2350) használták áldozati rítusokhoz.

A 2,5 méter mély gödörben az ásatás zooarcheológusa, Tina Greenfield a felszínre került leletek között kecskék, bárányok, szarvasmarhák, sertések, gazellák, halak és madarak csontjait azonosította. Az állati maradványokon kívül több mint 300 db áldozati tárgy törmeléke is előbukkant, köztük edényekkel, tálakkal, korsókkal és kerámia csészékkel.

vmcr3kmdenka7nvh8uqdp5-970-80.jpg(Fotó a feltárt leletekről: © S. Rey/Tello/Girsu Project)

Rey és Greenfield közlése szerint az áldozatra szánt állatokat és tárgyakat Ningirsu isten tiszteletére ajánlották fel, aki a sumer időkben az egész térség névadója volt. Az istenséget még néhány száz évvel a koradinasztikus kor után is nagy tisztelet övezte, az i. e. 22. században uralkodó Gudea nevű király például őt választotta Lagas város védőistenének. Gudea ma is olvasható költeményében a "fegyverek isteneként" találhatunk rá jelzőt.

gudea.jpg

(Gudea - Lagas királya. Fotó: http://sumerianshakespeare.com/25401/index.html)

Tello térségében a 19. század vége óta nagy mennyiségű írásos agyagtáblát találtak, amelyek arról adnak beszámolót, hogy egykor Girsu egész területén nagyszabású vallási ünnepségeket rendeztek. Az istenek tiszteletére megszervezett, három-négy napos rendezvényeket minden évben kétszer tartották meg.

 

Cikk forrása: https://www.livescience.com/girsu-cult-discovered.html

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr1115584464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása