Kiegészítő olvasmányok az ókori Közel-Kelet kultúráihoz.

Források az ókori Napkelethez

3200 éves kánaánita templom került felszinre Izrael déli részén.

Régészeti hírek.

2020. március 08. - Tarnóczki József

Kánaánita valláshoz kötődő templomot azonosítottak a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei Lakis romváros feltárásakor a Live Science internetes hírportál 2020 februári beszámolója szerint.

A Jeruzsálemtől 44 km-re, délnyugatra fekvő Lakis romvárosa már kb. 8500 év óta lakott település volt, amely az évezredek folyamán több alkalommal történő földig rombolást és újjáépítést is megélt. Az utolsó ilyen helyrehozatal az asszírok i. e. 701-ben végrehajtott ostroma után történt, végleges elnéptelenedése pedig i. e. 586-ban ment végbe a babiloniak támadásának következtében.

Az idők során egymás romjaira épült települések közül, a régészek által nemrég kiásott hatodik réteg az i. e. 12. században fennálló városrész maradványait fedte fel.

(Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Tel_Lachish#/media/File:LachishFrontGate.jpg)

Josef Garfinkelnek, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészének a nyilatkozata szerint a most feltárt épület szerkezeti elemei, mint a bejáratot jelző kettős oszlopok és tornyok, valamint a négyszögletes csarnok, a kánaáni építészet egyértelmű stílusjegyeit hordozzák magukon.

A templom belső szentélyében két darab ezüst bevonatú bronz szobrocskát is találtak, mely a kánaáni termékenység- és viharistent, Baált ábrázolja. Ugyanebben a szentélyben fedeztek fel még ezen kívül isteneket szimbolizáló, úgynevezett állóköveket, valamint ősi kánaáni írást tartalmazó cserépdarabot is.

A felfedezés külön érdekessége, hogy a templom közvetlen környezetében egyiptomiaktól származó eszközök is nagy számban kerültek elő. Így az elemzők számára most rendelkezésre állnak eddig még nem látott egyiptomi ékszerek, üstök, nyílhegyek, szkarabeusz ábrázolásokkal díszített fejszék, valamint egy ezüst amulett, amelyen Hathor istennőre emlékeztető ábra található. A tárgyak felfedezése megerősíti azon jelenlegi ismereteinket, mely szerint Lakis városa is Egyiptom fennhatósága alá tartozott az i. e. 12. században, ugyanúgy mint a térség sok más települése.

A meredek dombra épült romváros feltárása és tárgyi leleteinek elemzése jelenleg is folyik, ezzel kapcsolatos további információkat pedig a Haaretz nevű izraeli híroldalon szerezhetünk.

 

Az alábbi, kánaánitákhoz kapcsolódó videót a Livescience tudományos weboldal szerkesztői állították össze:

 

Cikk forrásahttps://www.livescience.com/canaanite-temple-in-buried-city-israel.html

A bejegyzés trackback címe:

https://forrasokazokorinapkelethez.blog.hu/api/trackback/id/tr1115509760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása